Pet Information > ASK Experts > Dogs > Dog Food > feeding puppy fresh food diet.

feeding puppy fresh food diet.

18 17:24:20

Question
HI CATHERINE, MY QUESTION IS, I ACQUIRED A MINIATURE POODLE PUPPY AT 8 WEEKS, SINCE THEN I HAVE FED HIM A FRESH FOOD DIET, HE IS NOW 4 MONTHS, I AM WORRIED HE IS NOT GETTING ENOUGH CALCIUM, A TYPICAL DAY IS COOKED CHICKEN, RAW BROCCOLI, RICE, AND RAW PEAS, NEXT MEAL WILL BE A DIFFERENT MEAT AND DIFFERENT VEG. 1 EGG NOT EVERY DAY. NATURAL YOGHURT. ONE TABLE SPOON OF COTTAGE CHEESE EVERYDAY. A FEW SLICES OF CHEESE NOT EVERY DAY. 2 DIFFERENT FRUIT EVERYDAY.PORRIDGE OATS EVERY DAY SWEETENED WITH HONEY, CANED TUNA AND OILY SARDINES ABOUT TWICE A WEEK. I ASKED A VET IF HE WAS GETTING ENOUGH CALCIUM AND SHE SAID I SHOULD PUT HIM ON HILLS SCIENCE PUPPY FOOD TILL HE IS A YEAR OLD, SO I STARTED TO INTRODUCE THIS TO HIM TODAY, BUT I DONT REALLY WANT TO FEED HIM THIS, IS MY DIET LACKING IN SUPPLEMENTS AND COULD YOU TELL ME WHICH ONES.HE IS A VERY HEALTHY LOOKING PUP, BUT I HAVE BEEN LOOKING AT ALL THE INFO ON THE NET AND IT GOES IN TO THE RIGHT QUANTITY OF CALCIUM TO PHOSPHOROUS, IF POSSIBLE CAN YOU TELL ME EXACTLY WHAT I SHOULD FEED DAILY PLEASE. THANK YOU.

Answer
Hi Debbie,
This diet is not only extremely low in calcium, it's dangerously low in multiple essential nutrients. I cannot give you a puppy diet as they are  labour intensive and individualized to develop; I do that for a living and I can't spend the hours here working with you on a volunteer basis. I do however URGE YOU to get this puppy on a proper small breed growth diet. I  don't like Sci Di but there are many excellent puppy diets you can use and you need to do so asap. Here's one of my favourites:


http://www.championpetfoods.com/acana/show-product.php?formulation=psb


It's critical that you get correct nutrition into you dog NOW. DONT FEED TUNA TO A PUPPY, it's loaded with mercury.

I concur whole -heartedly with your vet that you need a commercial diet until you puppy is grown. Then if you make this kind of mistake the damage will be less dramatic. Feel free to let me know if I can help more.
Catherine